Mattenfabrikant Rinos uit Genemuiden is genomineerd voor de EZK Energy Award. Dit is een jaarlijkse prijs van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het meest inspirerende voorbeeld op het gebied van energiebesparing door bedrijven.

In Genemuiden produceert Rinos al sinds het begin van de vorige eeuw kokosmatten. Voor het productieproces is veel warmte nodig om de tapijtrug van vinyl uit te laten harden. Dit werd decennialang gedaan met ingebouwde gasbranders. “Tijdens het strijken van mijn overhemd bedacht ik mij dat dit in de fabriek toch ook veel beter moest kunnen”, aldus ir. Gerrit Wiggers, directeur Operations bij Rinos. Door de bestaande productielijnen om te bouwen van gas naar elektrische verwarming wordt nu ruim 30% aan energie bespaard.

De innovatieve oplossing heeft als eigenschap dat de warmte mooi uniform is verdeeld, snel heet wordt en ook weer snel afkoelt. Door deze eigenschappen kan de energie precies daar ingezet worden waar en wanneer het echt nodig is. Niet alleen bespaart dit energie, maar ook heeft dit een positieve invloed op de kwaliteit van het product en de productiesnelheid.

In combinatie met zonnepanelen op het dak van de fabriek, wordt nu in de volledige energiebehoefte  van de kokosmatproductie voorzien met duurzaam opgewekte energie, in plaats van met fossiele brandstoffen. Hiermee zijn de matten van Rinos de duurzaamste matten die beschikbaar zijn in de markt.

Op 29 januari 2018 wordt tijdens het evenement “Partners in Energieuitdagingen” in Barneveld  bekend gemaakt of Rinos de EZK Energy Award gewonnen heeft.