Begin april activeerde wethouder Gerrit Knol van de gemeente Zwartewaterland de nieuwe installatie van mattenfabrikant Rinos voor de energie-neutrale productie van kokosmatten. Het idee voor de nieuwe wijze van produceren ontstond tijdens … het strijken!

Rinos produceert al meer dan 90 jaar kokosmatten. Een proces waarbij het Genemuider bedrijf sinds decennia gebruik maakt van gasgestookte ovens. In deze installatie ging veel energie verloren. Het rendement was best wel laag. Natuurlijk realiseerden wij ons al langer, dat dit beter en vooral efficiënter moest kunnen.

Er zijn veel meer branches en bedrijven die stoeien met de transitie van fossiele energie naar andere bronnen. We weten dát het moet, maar hóe blijft vaak de vraag. Toen onze Operationeel Directeur Gerrit Wiggers zijn overhemd stond te strijken, ging er een lichtje branden. ‘Als een strijkijzer snel warm en koud kan worden, dan moet dat in onze productielijn ook kunnen’.

Deze gedachte vormde de basis voor de ombouw van de productielijn voor kokosmatten. De gasgestookte ovens maakten plaats voor elektrische verwarming met nauwkeurig instelbare zones. Het dak van de productiehal bood voldoende plaats voor 1200 zonnepanelen die de benodigde energie opwekken. Zo voorziet deze productielijn nu in haar eigen energie-behoefte, en bespaart Rinos maar liefst 30% energie.

Duurzaamheid is een groot thema, ook in de vloerenbranche. Architecten, project-inrichters en consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in bio-based producten. Kokosmatten zijn van origine al duurzaam. Ze worden immers gemaakt van de vezels van de buitenste bast van een kokosnoot. Door de energie-neutrale productie heeft Rinos een belangrijke stap gezet naar 100% bio-based kokosmatten.

Wist u trouwens dat een kokosmat ook gewoon goed zijn werk doet? Wat wat blijkt: een kokosmat kan wel drie keer zoveel vuil opnemen en verbergen als een mat van kunstmatige vezels.

Wilt u op de hoogte blijven van onze producten en ontwikkelingen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.

Hou mij op de hoogte