Untitled-4

Het juiste schoonlooptapijt voor elke situatie

Rinos fabriceert voor elke situatie een passend schoonlooptapijt. Om te bepalen welke mat het best voor uw klant is, beantwoordt u de volgende twee vragen: ligt er bij de entree een buitenmat? En hoeveel verkeer gaat er door het pand?

Ons schoonlooptapijt wordt gebruikt in entreeruimten, balies, opslagruimten, magazijnen, liften, pantry’s, veelgebruikte looppaden en ruimtes waar veel in- en uit wordt gelopen met veiligheidsschoenen en schoenen met sterke profielzolen. De voorbeelden hieronder helpen u bepalen welke mat het meest geschikt is voor elke situatie.

rinos-088-280414_Hightraffic

ACEen goed voorbeeld van een high traffic-locatie is een middelbare school. Met bijna duizend leerlingen die de hele dag door in- en uitlopen krijgt het schoonlooptapijt heel wat passages te verwerken. In dit geval is schoonlooptapijt met een A- of C-label nodig.

Voorbeelden van high-traffic locaties waar ons tapijt gebruikt wordt:

 • Grotere kantoren met meerdere verdiepingen
 • Openbare gebouwen
 • Winkels en showrooms met veel bezoekers
 • Hotels
 • Restaurants en cafés met veel bezoekers
 • Industrie
 • Musea
 • Treinen in diverse Europese landen
 • Vliegvelden
 • Cruiseschepen
 • Veerboten
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen

Dimensions-Blue-Society-Shop-hi-res_AANGEPASTFORMAAT

BDVoor een kleiner kantoorgebouw met één verdieping is een nieuw schoonlooptapijt nodig. Voor het grootste deel loopt het personeel ‘s ochtends naar binnen en ‘s avonds weer naar buiten. Het verkeer in de tussentijd is te verwaarlozen. In dit geval is een mat met een B- of D-label nodig.

Voorbeelden van medium traffic-locaties waar onze matten gebruikt worden:

 • Woonhuizen
 • Kleinere kantoren met één verdieping
 • Winkels en showrooms met een beperkt aantal bezoekers
 • Restaurants en cafés met een beperkt aantal bezoekers

Collect-016-rood-applicatiefoto_V2_buitenmat

EVoor een winkelpand dat dagelijks drukbezocht wordt, vaak met vieze voeten, is nieuw schoonloopmateriaal nodig. De aanwezige binnenmat kan het niet alleen aan. In dit geval is een buitenmat nodig; een mat met een E-label.

Rinos helpt kiezen

Om uw klanten in elke situatie de juiste keuze te laten maken, hebben wij de schoonloopmatrix ontwikkeld. Een keuzehulp waar u in een oogopslag ziet welk product het best bij elke situatie past. Al onze producten labelen wij met de aanduiding uit de schoonloopmatrix.

Schrapend schoonlooptapijt

type A en B

Rinos_Dimensions_V2a_NLkopie

 

De combinatie van zachte en harde garens geven schrapende matten dubbele eigenschappen: de harde garens schrapen het vuil van de voeten terwijl de zachte garens vocht absorberen. Een buitenmat is bij schrapend schoonlooptapijt niet noodzakelijk. Het kan wel bijdragen aan een nog schoner interieur.

Absorberend schoonlooptapijt

type C en D

Rinos_illustratie_Volante_V4_NL_LOSkopie

 

Absorberende schoonlooptapijt bestaan hoofdzakelijk uit zachte garens die in staat zijn vuil op te nemen en geoptimaliseerd zijn voor vochtopname. Om vuil effectiever buiten de deur te houden, adviseren wij een combinatie met een buitenmat.

Buitenmat

type E

Rinos_Looppile_V2a

 

Een buitenmat is samengesteld om vuil op te vangen. Met zijn schrapende functie vangt hij vooral grof vuil direct buiten af. Buitenmatten worden gebruikt in combinatie met een absorberende mat in de entree om te voorkomen dat vocht ingelopen wordt. Een buitenmat is makkelijk schoon te spoelen en droogt snel.

 

 

Goed onderhoud

Slijtage slaat ongemerkt toe. Ook in schoonlooptapijt. Ons schoonlooptapijt zit steviger in elkaar dan gewone vloerbedekking. We maken gebruik van speciaal behandelde dikkere garens en een stevige rug. En het is veel beter geschikt om vocht en vuil te absorberen. Onderhoud blijft echter belangrijk. Dagelijks stofzuigen is belangrijk. In professionele situaties moet de mat twee keer per jaar met een sproei-extractiemethode behandeld worden.

Redenen waarom een mat niet meer goed functioneert:

 • Hoe voller met vuil, hoe minder de mat opneemt. Als er geen ruimte meer is tussen de polen, wordt er niets meer opgenomen. En wordt er meer vuil het gebouw ingelopen.
 • Het aanwezige zand in een mat kan scherp als een mes zijn. De polen worden doorgesneden en platgetrapt. Ruimte om vuil op te nemen verdwijnt.
 • Na verloop van tijd vult een mat. De polen sluiten en de werking wordt dan minder.

Wanneer dit het geval is, is het tijd om het schoonlooptapijt te vervangen.

Voldoende oppervlak

Vaak is schoonlooptapijt in gebouwen niet groot genoeg. Het meeste vuil en vocht wordt binnen zes voetstappen opgevangen. Het optimale formaat voor schoonlooptapijt is dan ook zes strekkende meter. Is daar de ruimte niet voor, probeer dan in ieder geval drie strekkende meter entreevloerbedekking neer te leggen. En heel simpel: hoe groter de mat, hoe meer vuil en vocht er opgevangen wordt. Is daar binnen niet voldoende ruimte voor? Dan vergroten we het schoonloopoppervlak met een buitenmat.

Rinos kiest voor beter garen

In onze schoonloopmatten kiezen wij voor polyamide garen, in plaats van het meer gangbare polypropyleen. De voordelen van dit garen:

 • De veerkrachtigere polen zorgen voor een grotere zand- en vuilcapaciteit.
 • De garens zijn slijtvaster en gaan langer mee.

Zelf Rinos ervaren?

Of bel met een van onze medewerkers voor uw vraag: +31 038 385 35 00.